Camper isoleren
U bent van plan een oude camper of minivan op te knappen. Of van plan een bus om te bouwen tot een camperbus. U heeft hier veel over gelezen, maar wilt meer weten of camper isolatie?
Op deze pagina behandelen we het thema ‘camper isoleren’. Hier is al veel over geschreven. Wij gaan dan ook met name in op geluidsisolatie camper. Hier zijn wij tenslotte dé specialist in. En een mooie bijkomstigheid is dat geluidsisolatie vaak ook thermisch isoleert. Twee vliegen in één klap dus.
Camper isoleren: waarom?
Er zijn een aantal redenen te bedenken voor camper isolatie. De meest voor de hand liggende reden is voor het reguleren van de temperatuur. Net zoals we onze huizen isoleren. Met een goede thermische isolatie van uw camper houdt u in de zomermaanden de warmte zoveel mogelijk buiten. En in de wintermaanden houdt u de warmte binnen.
Bovendien zorgt dit ervoor dat condens geen ruimte krijgt en u roestvorming voorkomt.
Niet in de laatste plaats zorgt ‘camper isolatie’ voor het verbeteren van de geluidsisolatie. Een camper kan te maken hebben met hinder van zowel contact- als luchtgeluid. Door lekken in de bodemplaat, zijkanten, wielkasten of in de deuren kan geluid van buitenaf gemakkelijk de cabine binnen dringen.
Dit luchtgeluid kunt u voorkomen door de lekken te dichten en de bodem, zijkanten en wielkasten extra te verzwaren (ofwel: isoleren camper). Denk hierbij aan een voorzetwand met absorptie in de spouw en een verzwaarde bodem.
Daarnaast brengt het contact met de weg de grote oppervlakken in trilling gedurende een rit. Stalen oppervlakken worden in beweging gebracht en dit levert een dreunend geluid op. Om de geluidsenergie uit de oppervlakken te krijgen is het gewenst om ontdreuningsplaten te bevestigen. Uw camper bus isoleren kan dus op meerdere manieren: dichten, ontdreunen, absorptie, massa. Een combinatie van deze manieren is het meest ideaal. We leggen hieronder uit hoe u dit doet.
Geluidsisolatie (motor) camper, hoe doet u dat?
Stap 1 Gaten, kieren en breuken dichten
Geluid dringt naar binnen door openingen en kieren. Indien er gaten in de carrosserie zitten is het verstandig deze te dichten. Niet enkel om roest en aantasting tegen te gaan, maar dus ook om geluid beter buiten te houden. Denk hierbij ook een versleten deurrubbers die deuren niet meer goed afsluiten. Of een kapt schutbord dat het motorgeluid moet tegenhouden.
Stap 2. Ontdreunen camper
Ontdreunen doet u met ontdreuningsplaten. Ontdreuning (anti dreun) is op meerdere plekken aan te bevelen. Denk aan deuren, wielkasten, rondom speakers, zijpanelen en bodem. Lees hier meer over bij het onderwerp auto ontdreunen.
Ontdreuningsplaten camper (bv. EASYdemp) zijn eenvoudig aan te brengen door een zelfklevende achterkant. U bevestigt dit op ontvette stalen oppervlakken. Om te ontdreunen is een dekking van 2/3e van het oppervlak voldoende. Een ontdreuningsplaat camper zorgt ervoor dat trillingen worden weggenomen uit het plaatwerk.
Stap 3: Isoleren camper wanden / plafond / vloer
Ontdreunen is een onderdeel van een goede isolatie. Maar in dit geval bedoelen we met ‘isoleren camper’ het plaatsen van spouwvulling en een beplating (soort voorzetwand). Bovendien heeft dit invloed op zowel temperatuur als geluid.
In vele gevallen wordt de zijwand, vloer en plafond afgetimmerd plaatwerk (MDF of multiplex). Om de isolatie camper te verhogen is het verstandig om de spouw tussen de betimmering en het buiten plaatwerk op te vullen met EASYpol polyesterwol. Dit een minerale wol van PET. Het is een gebruiksvriendelijk akoestisch materiaal (in tegenstelling tot steen- of glaswol), flexibel en bovendien stabiel vochtige omgevingen. Ook een EASYfoam (polyurethaanschuim) is een prima alternatief en zelfklevend.
Om geluid tijdens het rijden tegen te gaan kunt u naast ontdreuningsplaten ook extra massa toe voegen op de bodemplaat en wielkasten. De EASYmass geluidsisolerende vloermat combineert flexibiliteit, massa en een mooie afwerking. Massa is hetgeen dat geluid moet tegenhouden. U kunt deze vloer dus op uw binnenbeplating leggen.
Stap 4 Aanvullende maatregelen
Naast het dichten van kieren, ontdreunen van uw buitenbeplating en vullen van uw spouw zijn er nog andere opties die u kunt oppakken:
- Geluidsisolatie van uw schutbord. Het schutbord is de scheiding tussen de cabine en de motorruimte. Het is aan te raden het schutbord te verzwaren door naadloos zware ontdreuningsplaten aan te brengen.
- Akoestisch materiaal onder de motorkap om een klankkast tegen te gaan.
- Ontdreuning om uw speakers om trillingen in de deur te voorkomen
- Akoestiek verbeteren door absorptie. Indien de cabine te hol klinkt kunt u dit wegnemen door akoestisch schuim zichtbaar aan te brengen
Meest gekozen
De meest verkochte oplossingen voor camper isoleren
EASY Noise Control biedt een aantal akoestische oplossingen speciaal voor voertuigen. Voor de wielkasten en vloer
- EASYdemp
- EASYmass geluidsisolerende vloer
- EASYpol polyesterwol
EASYdemp
Ontdreuningsplaat
- Verschillende diktes en gewicht
- Eenvoudig aan te brengen
- Zelfklevend
Vraag advies aan
Wanneer u meer infromatie wilt over het isoleren van uw voertuig kunt u bij een van onze specialisten terecht. Kom ook eens langs in de showroom van EASY Noise Control.
Vraag advies aan