Motorkap isolatie

Er zijn weinig auto’s (op elektrische na) waarbij je de motor niet hoort. Een motor maakt nu eenmaal geluid. Het schutbord en de motorkap zijn twee oorzaken van de geluidshinder.

De hoeveelheid hinder en overlast van een motor hangt naast persoonlijke gevoeligheid o.a. af van de hoeveelheid afstraling, de toegevoegde dempende materialen en de afscheiding tussen de motor en de cabine. 

In de meeste voertuigen ligt de motor aan de voorkant onder een motorkap. De motorruimte is meestal gescheiden van de cabine met een schutbord. 

Heeft u last van motorgeluid en wilt u de motor beter isoleren? Hoe isoleert u de motorkap? Lees hieronder onze tips!

motorkap isolatie

Motorkap isolatie: ontdreunen schutbord tegen motorgeluid

Om de weerklank van uw motorgeluid te beperken adviseren we akoestisch materiaal aan te brengen onder de motorkap. Geluidsreflecties tegen de motorkap veroorzaken namelijk een interne klankkast in uw motorruimte. Hierdoor bouwt het geluid zich op.

Door het aanbrengen van EASYfoam PU, AC2 (hittebestendig en met oliewerende toplaag) of Fireseal (brandveilig) dempt u deze reflecties. Voor geluidemping motorgeluid  raden idealiter een dikte van minimaal 40mm aan, maar 25-30mm volstaat ook. De dikte van het schuim bepaalt namelijk het dempingsvermogen. Hoe dikker het schuim, hoe hogere waarde er behaald wordt in het dempen van lagere frequenties.

Houd er rekening mee dat het materiaal niet in contact komt met de motor vanwege het risico op brandgevaar.  U dient voldoende ruimte te houden tussen de motor en het akoestisch materiaal. Om risico op loskomen te verminderen adviseren we absorptie onder de motorkap extra vast te klemmen. 

Ontdreun en verzwaar uw schutbord
Het schutbord scheidt uw motor van de cabine. In nieuwe auto’s zien we vaak goed geïsoleerde schutborden. Met name in oude auto’s kan de isolatie van het schutbord verouderd zijn. Soms bevat het schutbord kieren. Belangrijk (na het eventueel verwijderen van de verouderde isolatie) is om het schutbord goed dicht en zwaar te maken. Het beste kunt u dit doen met zware ontdreuningsplaten: EASYdemp 8,0 kg

Deze oplossing verzwaard uw schutbord, waardoor motorgeluid minder goed de cabine in kan kan komen. 

Bovendien ontdreunt u met EASYdemp het schutbord. Dat wil zeggen dat u hiermee de vibratie uit het schutbord haalt. Deze vibratie kan veroorzaakt worden door een draaiende motor of afrol van uw wielen. 

Disclaimer
Het aanbrengen van bovengenoemde materialen is op eigen risico. U dient de oppervlakken die u gaat beplakken altijd te ontvetten.  

Bij horizontaal gebruik van EASYdemp (bijvoorbeeld onder motorkap) is er een risico dat het loskomt en raden we om deze reden af. Door een gewichtstoename van uw voertuig kan uw remweg langer worden. Bovendien bestaat de kans dat u een ander tarief betaalt voor de wegenbelasting.

Meest gekozen

De meest verkochte oplossingen voor motorkap isolatie

EASY Noise COntrol biedt een aantal akoestische schuimen voor onder de motorkap. De meest verkochte schuimen zijn:

  • EASYfoam AC2
  • EASYfoam PU
  • Fireseal
motorkap isolatie
The Easy choice

EASYfoam

AC2

  • Vocht- en oliebestendige toplaag
  • Stevige structuur
  • Zelfklevend
Bekijk
v.a. €24,62
motorkap isolatie
The Easy choice

EASYfoam

PU

  • Absorptie in meerdere diktes
  • Olie- en vochtbestendige toplaag
  • Zelfklevend
Bekijk
v.a. €17,46

Vraag advies aan

Wanneer u meer wilt weten over motorkap isolatie of andere onderwerpen omtrent geluidsisolatie auto, neem dan contact met ons op.

Vraag advies aan
Advies over geluidsisolatie auto
Specialist akoestiek en geluidsisolatie
Advies over akoestische materialen