Auto ontdreunen

De 'auto ontdreunen' is een vaak gehoord begrip als we het hebben over de geluidsisolatie van een voertuig.

Wat is ontdreunen precies? Wanneer kan ik ontdreunen in een auto? En op welke manier doe ik dat? U leest het op deze pagina.

geluidsisolatie auto isoleren

Wat is ontdreuning?

Wanneer plaatwerk (denk aan staal of  aluminium) door beweging of contact in trilling wordt gebracht kan dit een vervelend geluid of dreun veroorzaken. Vaak een geluid dat klinkt als ‘boink’. Staal of aluminium hebben namelijk een lage interne demping waardoor een trilling zich eenvoudig voort kan blijven planten.    

Om de trilling in het plaatwerk op te vangen (de dreun te ontdreunen) moet er een ontdreuningsplaat of antidreunfolie op het plaatwerk worden bevestigd. Ontdreuning is elastisch en heeft een hoge interne demping. Ontdreuning is ook stijf. Deze visco-elastische eigenschappen zorgen er voor dat de plaat nauwelijks meer resoneert. Het ‘boink’ geluid wordt dof.  

Een voorbeeld waar ontdreuning wordt toegepast is in de binnenkant van wasmachines. Denk ook aan uw gootsteen die in trilling wordt gebracht door de waterstraal. Een auto ontdreunen is wellicht de meest bekende.

Wanneer kan ik ontdreunen in een auto?
Een auto bestaat voor een groot deel uit staal: het carrosserie welteverstaan. Bepaalde oppervlakken worden door het contact met de weg behoorlijk in trilling gebracht. 

Oude voertuigen
Met name in oudere voertuigen, denk aan een specifiek voorbeeld als de Landrover Defender, werd veel staal en weinig ontdreuning gebruikt. Hierdoor worden wielkasten, vloeren en dichtslaande autodeuren in trilling gebracht en geven het welbekende ‘boink’ of ‘gong’ geluid. Door al het getril wordt een ritje niet op den duur niet meer prettig. Een ontdreuningsplaat op de bodemplaat, in de deuren en eventueel het dak gaat flink schelen.

Nieuwe voertuigen
In nieuwere auto’s wordt ontdreuning meestal mooi verwerkt in portieren en wielkasten. Hoewel deuren, vloeren en wielkasten van laadbussen of campers niet altijd worden voorzien van ontdreuning. Ook bij nieuwere auto’s is dus soms een flinke verbetering te maken. 

Denk hierbij ook aan anti dreun rondom speakers. Deze kunnen plaatwerk (denk aan autodeuren) ook in beweging brengen. Het mee resonerende plaatwerk beïnvloedt de muziekweergave negatief.

Op welke manier kan ik mijn auto ontdreunen?
Simpel gezegd: plaats antidreunfolie, dempingsmat auto of ontdreuningsplaat op de stalen wielkasten, portieren, en eventueel uw vloer. Wij raden het product EASYdemp aan. Dit is een ontdreuningsplaat auto bitumen, verkrijgbaar in twee varianten.

Voor een auto ontdreunen moet u circa 60% (2/3e) van uw plaatoppervlak bestrijken met EASYdemp. Uw schutbord of vloer kunt ook volledig voorzien van ontdreuningsplaten als u tevens luchtgeluid wilt dempen. Om luchtgeluid te dempen dient u naadloos massa aan te brengen.

auto ontdreunen

Meest gekozen

De meest verkochte oplossingen voor auto ontdreunen

EASY Noise Control biedt een aantal mogelijkheden voor het ontdreunen van de auto.

  • EASYdemp Caraudio
  • EASYmass vloerisolatie
  • Fireseal
auto ontdreunen
The Easy choice

EASYdemp

Caraudio

  • Zelfklevende ontdreuningsplaatjes
  • Set van 5 of 10 plaatjes
  • Verschillende diktes
Bekijk
v.a. €21,89

Vraag advies aan

Wanneer u meer wilt weten over de mogelijkheden neem dan contact met ons op. EASY Noise Control heeft tevens een fysieke winkel voor advies en verkoop.

Vraag advies aan
Advies over auto, boot, woning
Specialist in akoestiek en geluidsisolatie
Advies over akoestische materialen